Mielone zrobiłam dziś z indyka, gdyż podejrzewam, że ostatnie Łucjowe wysypki są spowodowane nietolerowaniem wieprzowiny (ale jeszcze muszę raz przetestować dla pewności, gdyż znowu wprowadziłam do diety kilka produktów na raz).
Składniki:
0.5 kg mielonego mięsa drobiowego
2 cebule drobno posiekane
2 czubate łyżki kleiku ryżowego
2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
sól, pieprz i koperek do smaku
olej rzepakowy do smażenia
mąka kukurydziana do obtoczenia kotletów
Mięso wymieszać z cebulą, kleikiem i mąką, doprawić do smaku, wyrobić kotlety i usmażyć.
Widziałam również przepisy na blogach na samym kleiku ryżowym, bez mąki kukurydzianej. Wydaje mi się, że z kukurydzą kotlety lepiej się lepią. Zapewne można też użyć kleiku kukurydzianego. Mięso oczywiście może być zarówno drobiowe, jak i wieprzowe. Co można dodać opcjonalnie? Jak do mielonych, np. ząbek czosnku.
Mielonym towarzyszyła kasza gryczana oraz marchewka z groszkiem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz