sobota, 22 lutego 2014

Gryczane Ślimaczki

Ciasteczka inspirowane przepisem z bloga smakołyki alergika. W naszej wersji używam mąki gryczanej pół na pół z mąką ryżową.

pół kostki margaryny bezmlecznej ( ja użyłam Delmy do pieczenia i smażenia )
szklanka mąki gryczanej
szklanka mąki ryżowej
pół szklanki cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
2 łyżki śmietany ryżowej (lub zimnej wody)

Wyrobione ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki.  Ugniatamy małe wałeczki, które zwijamy na kształt ślimaczków. Pieczemy w 175 stopniach 15 minut do lekkiego zrumienienia. Zjadamy, zanim ktoś inny nam zje!

Mąkę ryżową kupiłam w sklepie tuż pod domem, przy okazji trochę ponarzekałyśmy ze sprzedawczynią na te okropne alergie. Planują wprowadzić więcej tego typu produktów, bo sporo osób pyta o produkty eko lub bezglutenowe. Chociaż więcej alergików czy też bezglutków to zła wiadomość, ja się cieszę z łatwiejszego dostępu do trudnodostęonych produktów.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz