piątek, 14 lutego 2014

Ciasteczka Kryzysowe Gryczane Olejowe

Kryzysowe, bo je można jeść jak już nic innego nie można. Przepis inspirowany przepisem na blogu kuchniauczarownicy, jednak podstawą ciasteczek jest mąka gryczana. Udało mi się ją dzisiaj kupić w sklepie osiedlowym, czym byłam bardzo zaskoczona. Gorzej z ceną - 6,80 za kg... Cóż, życie z alergią na pszenicę nie będzie tanie...

Składniki na 1,5 blaszki cienkich ciasteczek:

1/4 szklanki oleju (rzepakowy)
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
trochę ponad 1 szklankę mąki gryczanej (wg kuchniuczarownicy 250g pszennej, ale gryczanej moze wyjsc trochę inaczej) + mąka do posypania

Piszę około, bo sypałam na oko, aż ciasto było odpowiednio ciasteczkowo sztywne. Przetestuję za kilka dni to poprawię przepis.

Mieszamy składniki, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka, w przypadku pospiechu nawet nożem na kwadraty będzie ok :) gotowe ciasteczka posypać cukrem (warto przykleić ten cukier do ciasta dociskając dłonią). Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w 180 stopniach, powinny być dość jasne. Ciastka po wyjęciu z pieca są miękkie ale szybciutko twardnieją. 

Jeśli możemy to można dodać: słonecznik, żurawinę, rodzynki, orzechy, płatki owsiane/gryczane, pestki dyniowe - wtedy zrezygnowałabym z posypki cukrowej.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz