czwartek, 26 marca 2015

Ekspresowe ciasto orkiszowe z malinami

Składniki na małą blaszkę:

2 jajka

0.5 szkl. oleju

1 szkl. mąki orkiszowej

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

0.5 szkl. cukru brązowego

szczypta soli

konfitura malinowa/świeże maliny/mrożone maliny

cukier puder


Piekarnik nagrzać - 180 stopni. Blaszkę posmarować olejem, lub użyć silikonowej formy.

Miksujemy jajka z cukrem, dodajemy stopniowo olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Ciasto wylać na blachę i na wierzchu ułożyć nasze maliny. Z braku świeżych owoców wykorzystałam konfiturę malinową. Wstawić do piekarnika na ok. 50 minut. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem.


Pyszne ekspresowe ciasto dla alergików!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz