Składniki na 1,5 blaszki cienkich ciasteczek:
1/4 szklanki oleju (rzepakowy)
1/4 szklanki wody
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki kukurydzianej
trochę ponad 1 szklankę mąki gryczanej (wg kuchniuczarownicy 250g pszennej, ale gryczanej moze wyjsc trochę inaczej) + mąka do posypania
Piszę około, bo sypałam na oko, aż ciasto było odpowiednio ciasteczkowo sztywne. Przetestuję za kilka dni to poprawię przepis.
Mieszamy składniki, rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka, w przypadku pospiechu nawet nożem na kwadraty będzie ok :) gotowe ciasteczka posypać cukrem (warto przykleić ten cukier do ciasta dociskając dłonią). Pieczemy nie dłużej niż 15 minut w 180 stopniach, powinny być dość jasne. Ciastka po wyjęciu z pieca są miękkie ale szybciutko twardnieją.
Jeśli możemy to można dodać: słonecznik, żurawinę, rodzynki, orzechy, płatki owsiane/gryczane, pestki dyniowe - wtedy zrezygnowałabym z posypki cukrowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz